Jenaratör Odası Ses Yalıtımı

Jeneratörler genelde gürültülü çalışır. Jeneratörlerden yayılan gürültüyü bastırmak için sıklıkla etkili bir çözüm uygulaması gerekir. Jeneratör gürültüsü çok rahatsız edicidir. Çünkü jeneratörler nispeten hafif yapılar üzerinde yerleşmiş olarak bulunurlar. Motorlu jeneratör setleri, gürültü ve titreşim üretirler. Bu gürültü jeneratörün sürekli güç uygulamalarında mı yoksa yalnızca zaman zaman bekleme modunda mı çalıştığına göre değişebilir. İzin verilen maksimum toplam gürültü seviyesi konuma ve bölgeye bağlı olarak 45 desibel ile 72 desibel arasındadır. İşlenmemiş jeneratör seti gürültü seviyeleri 100 desibel veya daha fazlasına yaklaşabileceğinden, hem jeneratör setinin konumunun doğru belirlenmesi, hem de gürültü azaltılması büyük önem taşır.

Jeneratör Sesinin Azaltılması ; Ses geçirmezlik ve boyuttan bağımsız olarak bir jeneratörün gürültüsünü azaltmanın en iyi yolu, dört taraflı ses yalıtımlı battaniye kasası içine monte edilmesidir. En iyi sonuçların alınması için bir başka yol mahfazanın daha az ısınmasını sağlamak gerekir. Bu amaçla mümkün olduğu kadar büyük yapılması uygundur. Ayrıca gürültü çıktısının diğer alanlara ulaşmasını azaltmada ve pompanın monte edildiği yerden iletilen sesin akustik olarak yalıtılması da çok önemlidir. Yani jeneratör odası ses yalıtımı mutlaka yapılmalıdır.

Jeneratör Odası Ses Yalıtımında Önemli Noktalar ; Ses emici malzemeler, hava kanallarını astarlamak, duvarları ve tavanları kaplamak için kullanılabilir. Gürültüyü, ses emici malzemeyle kaplı bir duvara yönlendirmek çok önemlidir. Yağa ve diğer motor kirleticilere karşı dirençli malzemeler kullanılmalıdır. Jeneratör odası ses yalıtımı için fiberglas veya köpük malzemeleri kullanmak maliyet, bulunabilirlik, yoğunluk, yangına ve aşınmaya direnç, estetik gibi faktörlere bağlı olarak uygun olabilir. Bu malzemelerin temizliğinin kolay olması da ayrı bir avantajdır.
Titreşimli ekipman çevredeki havada ses basıncı dalgaları ( gürültü) oluşturur. Bir jeneratör setine fiziksel olarak bağlı herhangi bir şey, ses titreşimlerinin bina yapısına geçmesine neden olur. Bu nedenle, bağlantı noktalarının esnek bağlantılarla takılması ses iletimini etkili bir şekilde azaltır.

Her türlü çelik ve alüminyum gürültü kontrol kabinleri, dış mekanda bulunması gereken jeneratör setleri için en az 10 desibel zayıflama sağlar.
Çalışanlar ve komşular üzerindeki olumsuz etkinin azaltılması için jeneratör odası ses yalıtımı gerekir. Özel ses azaltıcı mahfazalar kullanılmalıdır. Özel ses azaltıcı gürültü kontrol kabinleri, jeneratör gürültüsünü azaltmak için hem bariyer, hem de emme ile gürültü kontrol stratejilerini birleştirir. Çelik mahfaza daha iyi yalıtım sağlar.